Drama voor Nancy van de Ven in de Grand Prix van Indonesie

Voor Nancy van de Ven van het No Fear Energy Yamaha team is de Grand Prix in Indonesië uitgelopen op een deceptie. Na een loodzware tweede manche kwam ze als de winnares van de Grand Prix over de finish maar werd gediskwalificeerd omdat ze een stukje van de baan zou hebben afgesneden.

In verband met het slechte weer werden op zaterdag alleen een tijdtraining en de eerste manche afgewerkt. In de tijdtraining wist Nancy een keurige tweede tijd neer te zetten en was slechts 0.5 seconde langzamer dan Courtney Duncan en 5 seconden sneller dan de rest van het veld.

In de eerste manche was het de dame uit Vlissingen die scherp achter het starthek stond en kopstart wist te pakken. Ze reed netjes en constant in de modderige omstandigheden en dit zorgde ervoor dat ze de koppositie de hele wedstrijd in handen kon houden. Netjes rijdend door de diepe sporen bouwde van de Ven in het tweede deel van de wedstrijd een voorsprong op van meer dan twee minuten en schreef de eerste manche op overtuigende wijze op haar naam. “Het was een hele goede manche, op een gegeven moment had ik wel wat stress want ik kon mijn pitboard niet lezen en had dus geen idee hoe ver ik voor lag. Ik ben echt heel blij met deze zege” aldus de No Fear Energy Yamaha-rijdster.

In de tweede manche waren de omstandigheden nog slechter dan in de eerste manche. Bij de start zat Nancy er goed bij en leek kopstart te pakken. Echter door een foutje in de eerste bocht verloor ze een aantal posities en viel terug naar een vijfde plaats. Na zeven ronden wedstrijd wist Nancy de vierde plaats in handen te nemen en had opdat moment de Grand Prix zege in handen. Vervolgens ging ze op jacht naar Livia Lancelot, die op een derde plaats reed. Aangekomen bij de Française werd het stuivertje wisselen en leek Nancy aan het langste eind te gaan trekken. Helaas kreeg ze af te rekenen met een bizarre laatste ronde waarin ze tot twee keer toe ten val kwam. Slim als ze was heeft ze beide keren op eigen kracht de motor losgetrokken en de marshalls aangegeven dat ze geen hulp hoefde te hebben.

Ze kon haar weg nog op een derde plaats vervolgen en was opdat moment nog steeds degene die de Grand Prix zege zou gaan pakken. Echter bij het oprijden van een bult verloor ze opnieuw de controle over de motor waardoor ze ten val kwam en naast de baan belandde. Nancy was kapot maar was vastbesloten om de finish te halen. Toen ze weer op de motor zat, moest ze door een enorme modderpoel rijden om weer terug op het circuit te komen. Hierbij wist ze zeker dat ze opnieuw vast zou komen te staan en koos ervoor om er omheen te rijden. Moegestreden kwam ze op een derde plaats over de finish en was hiermee de eindwinnares van de Grand Prix. Echter na de finish kreeg Nancy te horen dat ze de baan afgesneden zou hebben en dat ze gediskwalificeerd werd.

‘’Ik ben diep teleurgesteld. In de laatste ronde ben ik eerst zelf twee keer gevallen en heb ik twee keer op eigen kracht mijn motor op moeten beuren die door de modder misschien wel 150 kg woog. De marshalls wilden mij telkens helpen maar ik heb ze gebaard dat dit niet hoefde omdat ik niet gediskwalificeerd wilde worden. Na deze twee valpartijen was ik kapot maar ik moest nog over een moeilijk recht stuk met diepe sporen. Dit ging goed maar bij het oprijden van een bult viel ik en kwam naast de bult terecht. Om weer terug op de baan te kunnen komen, moest ik door modder heen rijden wat ze van het circuit hadden geschoven. Ik weet 100 procent zeker dat ik mij hierin had vastgereden waardoor ik besloot om er langs te rijden en op een ander punt de baan terug op te gaan. Toen we hoorden dat ik gediskwalificeerd was, hebben we tot twee keer toe protest aangetekend waarvoor we beide keren 660 euro moesten betalen. Beide keren is het afgewezen en was het antwoord ‘’’wanneer jij je vast had gereden in de modder en je was er dan omheen gereden, was je niet gediskwalificeerd maar omdat je het niet geprobeerd hebt, kunnen we niet anders dan je diskwalificeren. Ik weet niet wat ik hiervan moet denken en ben dan ook diep teleurgesteld wat ze mij hier hebben aangedaan,’’ vertelt een te neer geslagen Nancy van de Ven.

Omdat ze in de tweede manche geen punten heeft gehaald, viel ze in het dagklassement terug naar een tiende plaats. In het weekend van 14 en 15 april kans ze haar revanche nemen tijdens de tweede wedstrijd om het wereldkampioenschap in het Italiaanse Arco di Trento.

Daguitslag Grand Prix Indonesië
1 Courtney Duncan 41 Pnt
2 Nicky van Wordragen 40 Pnt
3 Shana van der Vlist 31 Pnt
4 Anne Borchers 31 Pnt
5 Kiara Fontanesi 30 Pnt
10 Nancy van de Ven 25 Pnt

Start typing and press Enter to search