De omstandigheden tijdens de laatste wedstrijd van het Europees Kampioenschap waren bijzonder. Voor de Grand Prix van Nederland werd er op het beroemde TT Circuit van Assen een crossbaan gebouwd! De tribunes zaten vol en de sfeer was fantastisch. Dat geldt ook voor het optreden van Miro Sihvonen, de Fin reed een geweldige wedstrijd en werd vierde in dagklassement. Het seizoen werd op een keurige vijfde plaats afgesloten. De wedstrijd van Thomas Sileika verliep minder vlekkeloos maar de Let wist toch twee punten te scoren.

De eerste manche komt Miro redelijk uit de start en nipt in de top tien duikt hij de eerste bocht in. Vervolgens weet hij met knap stuurwerk zich snel naar voren te werken. De eerste ronde wordt op een zevende plaats afgesloten maar in de vijfde ronden neemt hij de tweede plaats over van Fernandez-Garcia. Niet veel later gaat de Fin onderuit om later in de manche nog twee keer in het zand te duiken. Ondanks de valpartijen weet de 16-jarige crosser als zevende over de finish te komen. In de tweede manche komt de Diga Racing-rijder ook in de top tien uit de start. Vervolgens werkt hij zich in vier ronden over het circuit van Drenthe naar de vijfde plaats. Halverwege de manche wordt de aansluiting gevonden bij Prado-Garcia die op dat moment virtueel de nieuwe kampioen is dus zich ook niet verzet. Miro neemt de derde plaats over welke hij tot aan de finishvlag vast weet te houden. In het dagklassement wordt Miro vierde om het kampioenschap op een vijfde plaats af te sluiten.
Het seizoen van Thomas is niet gelopen zoals de Let zich dat vooraf had voorgesteld. De laatste wedstrijd van het seizoen zou de teleurstelling weg moeten poetsen, met die gedacht ging Thomas van start. De eerste manche begint goed wanneer hij in de top tien uit de eerste bocht komt! Eindelijk die goede start en de jacht op de punten gaat beginnen. Het is knokken om iedere plaats en Thomas verdedigd zich goed tot hij iets te kort springt voor de hoofdtribune. Hij komt in onbalans en lijkt ten val te komen. Wonder boven wonder gaat hij niet onderuit maar komt hij wel naast de baan terecht. Een reclamebord wordt op een haartje na gemist om vervolgens een veilige plek te vinden om terug het circuit op te komen. Thomas blijft in de punten en weet met de negentiende plaats weer twee punten aan zijn totaal toe te voegen. De tweede manche zorgen ervoor dat de punten snel uit het zicht verdwijnen. De 17-jarige crosser blijft knokken om zich naar voren te werken maar dat lukt niet en Thomas komt op de 30e plaats onder de finishvlag door.

Het Europees Kampioenschap is voorbij, met een vijfde plaats in de eindstand van het EK 125cc kijkt het Diga Racing Team tevreden terug. De verwachtingen in het EMX MX2 kampioenschap zijn vanzelfsprekend achter gebleven. Op 20 september gaat het KNMV Open Nederlands Kampioenschap verder in Oss.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Paul Weyten

Start typing and press Enter to search